Jaká náplast na akné je nejlepší?

Jaká náplast na akné je nejlepší?

Kdybych vám teď mohla ukázat fotku mé skříňky v koupelně, bylo by vidět, že celý jeden šuplík je plný náplastem, ne klasickým náplastem na poranění, je plný náplastí, které mi pomáhají vyčistit pleť od akné. Mám hydrokoloidní náplasti, kterým ráda říkám “nasávači akné” :D Pak mám náplasti, které jsou pokryté malými jehličkami a náplasti plné různých kyselin, také mám náplasti, které se dost podobají nálepkám – neonové hvězdičky, srdíčka, měsíc apod. Všechny z nás, které trápí akné, moc dobře víme, že připravenosti nikdy není dost v boji s otravnými bílými pupínky nebo hrozným podkožním akné! :D

Téměř každý dermatolog a expert na krásu radí nevymačkávat akné, ale někdy tomu prostě není možné odolat a člověk to stejně vymáčkne. Vinna! Přemění to malé a neškodné pupínky na obličeji do otevřené rány plné hnisu a někdy krve, to často zanechává červené nebo tmavé místo na pokožce, které nezmizí.

Co jsou to vlastně náplasti na pupínky?

Ačkoliv náplasti na akné patří mezi velmi oblíbený způsob řešení, všimla jsem si, že spousta mých přátel neví, jak vlastně fungují a proč fungují (tedy jestli). Otázka místa je mi jasná: pokud použiji špatný typ náplasti na špatném místě, neuvidím výsledky.

Náplasti na pupínky jsou v podstatě malé “nálepky,” které se přelepí přes pupínek a ty pomáhají vstřebávat jeho obsah a podporují hojení a prevenci před jejich vymačkáváním. Většinou jsou vyrobeny s hydrokoloidní vnitřní vrstvy, který připomíná gel a flexibilního a neprosakujícího silikonu na vnější vrstvě, který udrží obsah pupínku. 

Donedávna byly dostupné pouze obyčejné, částečně transparentní hydrokoloidní náplasti na akné. Nyní ne však možné najít náplasti eliminující pupínky, které mohou obsahovat složky, které proti akné aktivně bojují (například kyselinu salicylovou, tea tree olej, kyselinu glykolovou, Nikotinamid apod.).

Mnoho náplasti proti akné mají buď: (1) vrstvu složek zmenšujících akné na jejich lepivé straně, která pokrývá akné a zaměřuje se na něj nebo (2) mikrojehličky, neboli malé jehlovité pásky obsahující složky zmenšující akné, které se velmi jemně přitisknout na pokožku před jejich rozpuštěním.

Hydrokoloid nebo jehličky?

Hydrokoloidní náplasti jsou vyrobeny z materiálu vstřebávajícího tekutiny, který se v medicíně pro léčbu poranění používá již celé desítky let. A jak tato náplast funguje? Když se nám objeví pupínek, přelepíme jej hydrokoloidní náplastí a ta následně šetrně vstřebá všechny nadbytečné tekutiny (hnis, maz) z pupínku – zároveň chrání před bakteriemi a špinavými prsty. A protože se nyní může pupínek hojit ve víceméně “sterilním” prostředí, stává se splasklejším a je méně zanícený po odstranění náplasti. Zároveň je takto možné se vyvarovat jizvám a tmavým místům, které zůstávají na pokožce při stlačení pupínku.

Náplast se následně používá na kompletně suchou pleť a nechá se působit přes noc, kdy odvede svou práci. Ráno se jednoduše odlepí, umyje se pleť a je možné použít další náplast, pokud je potřeba nebo je možné jednoduše pokračovat další běžnou ranní péčí.  

Mikro-karbonové náplasti fungují na pupínky v jejich počátečním stádiu. Tedy na hluboké, podkožní a nově vznikající pupínky, které se skrývají pod povrchem pokožky. Tyto se označují jako cystické akné a mohou se objevit pravidelně jednou za měsíc. Po aplikování mikro-jehličkové náplasti na akné je možné si zpočátku všimnout pocitu brnění – to způsobují mikrojehličky, které si vytváří kanálky pro přenos léčivých složek. Zhruba po 2 hodinách od použití se mikročástice samovolně rozpouští a dodávají účinný elixír složek bojujících proti akné přímo do pupínku.

Jak dlouho ponechat náplast na akné záleží na jeho vážnosti a typu pupínku.

Po technické stránce je mikročástice rozpustí během dvou hodin po použití a dále fungují do doby, než se náplast odstraní. Náplast slouží jako ochrana a překrytí postiženého místa, proto je dobré ji nechat působit přes noc nebo dokud akné nesplaskne. Také zde je možné použít dvě náplasti – jednu za druhou v případě potřeby.

Jaká náplast na akné je nejlepší?

Upřímně, to záleží na typu akné a pokožky. Pokud se jedná o normální pupínek, pak použijeme hydrokoloidní náplast, který se rychle zbavuje akné. Pokud se jedná o jiný typ pupínku (podkožní, červené, bolestivé – cystické akné), pak použijeme náplast s obsahem složek poskytujících prevenci proti akné – mikro-jehličková náplast.

Ať už si vybereme jakoukoliv, pomůže nám to si nesahat na obličej a akné se tak zahojí samo od sebe, bez našeho zásahu.

Takže, náplasti na akné skutečně fungují! Do určité míry.

Ne, nezbaví akné přes noc a ne, nedokážou zcela zbavit vzniklého poškození od vymačkávání pupínku. Dokážou nám však pomoci se akné zbavit, zklidnit zanícení, zrychlit hojení, a hlavně se díky nim cítíme ve větším sebevědomí, zatímco čekáme, než náplast odvede svou práci.