Co vám NEŘEKNOU o ochraně před sluncem? 🤫 (ale měli byste to vědět)

Co vám NEŘEKNOU o ochraně před sluncem? 🤫 (ale měli byste to vědět)

Přestože v poslední době slyšíme o ochraně před sluncem stále více (hurá! 🎉), je toto téma svým způsobem stále zahaleno rouškou tajemství, mýtů a mylných představ, které nám vštěpovaly naše babičky a maminky. Abyste mohli v létě o svou pleť dobře pečovat, přinášíme vám všechny klíčové informace, které potřebujete znát.

Nevím, jak u vás, ale u nás doma je stále samozřejmostí, že se před odjezdem na dovolenou musíte "trochu vybarvit" - ať už jde o týden u moře, nebo stále populárnější lezení po horách. Čti: slunit se a nechat se trochu opálit. Tato myšlenka mě vůbec nepřekvapuje, vzhledem k názorům před 30 lety, protože tehdy bylo nejen módní, ale i zcela běžné opékat se při vysoké teplotě v největších vedrech a mít pleť alespoň o 5 odstínů tmavší. 🤭

Protože už jsem dost stará na to, abych myslela hlavou, nedělám to ani omylem, ale vyhýbám se i dalším pomluvám, které o ochraně před sluncem stále kolují. Pokud jim chcete uniknout i vy - pozorně poslouchejte.

Nadměrné opalování a škody, které způsobuje ☀️

Vyhřívat se ve slunečních paprscích, foukat vítr a šplouchat vlny zní jako sen. Proto každý rok odpočítávám dny, kdy budu moci odjet na dovolenou a užít si bezstarostnou dovolenou u moře - a jsem si jistá, že nejsem sama. 😉

Slunce je však rok od roku silnější (a ozonová vrstva se ztenčuje), a proto je třeba se při opalování chovat chytře a dbát na to, abyste svou pokožku opravdu dobře chránili a pečovali o ni. Můj recept na opalování je:

Používejte ochranný sluneční faktor alespoň 30, nejlépe však 50, a to jak na obličej, tak na tělo.

Pravidelné nanášení opalovacího krému (každé 2-4 hodiny, zejména pokud plavu a potím se mezi tím).

Vyhýbání se slunci v nejkritičtějších hodinách (mezi 11.00 a 15.00 hodinou).

Tímto způsobem se vyhnu zarudlé, svědivé a spálené pokožce a zároveň zabráním předčasnému stárnutí pleti, tvorbě vrásek a pigmentových skvrn.

Vyšší SPF = lepší ochrana pokožky ⛱

Pokud patříte k těm, kteří se stále domnívají, že vysoký SPF faktor brání opálení a navíc je škodlivý, je načase změnit názor.

Vysoký ochranný faktor (30 až 50) je považován za nejúčinnější ochranu před spálením a kožními chorobami (např. rakovinou kůže). Starý názor, že krémy s vysokým ochranným faktorem škodí pokožce, však byl opakovaně prokázán nezávislými vědeckými studiemi.

Není také pravda, že vysoká ochrana brání vzniku krásné opálené pleti. Navzdory ochraně vyvolávají sluneční paprsky tvorbu pigmentů, které způsobují opálení kůže. Výběrem správné ochrany proti slunci jednoduše vynecháte zarudlou a podrážděnou pokožku a můžete se ihned těšit z krásné opálené pleti.

Správná péče po opalování 🧴

Na konci dne stráveného na slunci a v dobré společnosti je nezbytné věnovat pokožce obličeje a těla náležitou péči. Péče po opalování se trochu liší od každodenní péče o pleť, ale zaměřuje se na čištění, zklidnění a hydrataci. Správná péče pomůže zabránit odlupování a prodlouží opálení.

Čištění pleti je prvním a nejdůležitějším krokem, protože odstraňuje nejen nečistoty, ale také zbytky opalovacího krému z pokožky. Abyste se jich skutečně zbavili, doporučuji dvojí čištění pleti na těle a obličeji, při kterém můžete vždy použít egggo, které vám pomůže vyčistit pleť účinněji a do hloubky.

Poté následují přípravky na zklidnění a hydrataci pokožky. Při výběru hydratačních sér a krémů se zaměřte na složky, jako je kyselina hyaluronová, glycerin a aloe vera, které pomáhají udržet pokožku zdravou a zářivou po opalování.

Jak vypadá vaše letní rutina? Důvěřujte mi níže. 👇