ADAPTOGENY 101 - Co jsou a proč je potřebujete

ADAPTOGENY 101 - Co jsou a proč je potřebujete

Pokud se vám někdy těsně před velkou prezentací udělal na tváři obrovský pupínek nebo se vám před prvním rande neuvěřitelně zmastila pleť, na vlastní kůži víte, jak vnitřní stres ovlivňuje vzhled vaší pleti. Kromě psychické úzkosti, kterou většina z nás dobře zná, mohou pleť zatěžovat také vnější faktory prostředí, jako jsou UV záření, znečištěné ovzduší atd.

Přečtěte si o adaptogenech.

Jaké jsou tyto záhadné složky, které se nacházejí v těch nejunikátnějších produktech péče o pleť? Jsou to rostlinné sloučeniny, které působí jako regulátory metabolismu, zvyšují schopnost pokožky přizpůsobit se a zabránit poškození vlivem vnitřního i vnějšího stresu. Adaptogeny pomáhají chránit pokožku tím, že zvyšují její odolnost vůči stresu a zároveň pomáhají normalizovat náš patologický nebo fyzický stav.

Stres, stres, stres!

Během stresu se zvyšuje hladina kortizolu. Tyto výkyvy stimulují náš nervový systém a nadledvinky, což může vést k zánětům a předčasnému stárnutí, zároveň to může způsobit autoimunitní onemocnění a další zdravotní problémy. Pokud je vaše tělo ve stresu, poté si stresem prochází také pleť. Přidáním adaptogenů do každodenní péče o pleť pomáhá při každém použití regulovat stresové faktory, to pomáhá pleti udržovat si zdravý a zářivý vzhled.

Adaptogeny jsou často tajným zdrojem energie pro péči o pleť proti stárnutí. Jak tyto ochranné, protizánětlivé a adaptogenní vlastnosti pomáhají chránit pokožku? Adaptogenní látky zpomalují stárnutí buněk tím, že posilují jejich přirozenou obranyschopnost proti biologickým stresovým faktorům.

Za prvé, adaptogeny nejsou nic nového. V tradiční čínské medicíně se používají již po staletí. Podle nejčastěji uznávané definice adaptogenu se v péči o pleť technicky vzato používají již desítky let. Máme na mysli zejména aloe vera, zelený čaj, kurkumu, kořen lékořice a další.

Všechny tyto složky jsou již dlouho součástí našich kosmetických postupů. Výzkumy samozřejmě ukazují, že mají neuvěřitelný přínos pro naši pleť. Existuje mnoho dalších adaptogenů, které jsou možná méně známé, ale neméně účinné, například: ashwaganda, rhodiola, houby reishi, tremella, moringa, ženšen, schisandra a další.

Přínosy adaptogenů pro pokožku:

Adaptogeny fungují podobně jako antioxidanty, protože jejich hlavním účelem je chránit tělo před vnějšími stresory a obnovit jeho normální stav. Jejich součástí mohou být také bylinné léčivé účinky, které pomáhají tělu reagovat na stres. Co to všechno znamená? 

Adaptogeny užívané perorálně pomáhají zklidnit stresovou reakci organismu a snižují množství kortizolu kolujícího v těle. Kortizol je spojen se zánětem, který je klíčovou součástí běžných kožních onemocnění, jako jsou růžovka, akné, lupénka a ekzémy. 

Při lokální aplikaci mohou adaptogeny podobně podpořit reakci pokožky na stres a zmírnit podráždění a záněty povrchu, protože pokožka je opakovaně vystavena mnoha stresovým faktorům. Tyto stresové faktory mohou způsobit známky předčasného stárnutí pleti - více vrásek, ochabování, méně pružnou pokožku, hyperpigmentaci nebo prostě jen únavu. Adaptogeny však mohou díky své antioxidační schopnosti pomoci pokožce odolávat těmto zdrojům oxidačního stresu, kompenzovat případné poškození a pomoci jí najít rovnováhu.

Takže teď jste určitě plní vědomostí! Zbývá už jen přejít do našeho online obchodu a pořídit si své oblíbené kousky.